Kahta Ziraat Odası > Haberler > KAHTA ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI’NDA ÇİFTÇİ EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR.

KAHTA ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI’NDA ÇİFTÇİ EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR.

Kahta Ziraat Odası’nın eğitim salonunda çiftçilerimize yönelik olarak hububatta, nohutta ve bademde görülen hastalıklar, zararlılara mücadele konulu eğitim verildi.

Adıyaman’ın Kâhta İlçesi Ziraat Odası Başkanlığı üreticileri hububatta, nohutta ve bademde görülen hastalıklar, zararlılara mücadele konularında bilgilendirmeye yönelik sürdürdüğü çalışmalarına aralıksız devam ediyor.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve çeşitli tarım karuluşları ile ortaklaşa eğitim çalışmalarını sürdüren Kahta Ziraat Odası Başkanlığı, çiftçilerin devlet desteklerinden yararlanabilmeleri, üründe verimliliğin artırılması ve daha profesyonel olarak en kaliteli ürünün alınmasını amaçlıyor.

Kâhta İlçesi Ziraat Odası Başkanlığı tarafından sürdürülen eğitim programları kapsamında çiftçilere yönelik hububatta, nohutta ve bademde görülen hastalıklar, zararlılara mücadele konulu eğitim verildi.

Kâhta Ziraat Odası Başkanlığı çok amaçlı toplantı salonun gerçekleştirilen eğitim toplantısına BASF firması teknik elemanları Hakan Ünal AĞAÇ ve Şeref ESİN, Kâhta ilçe Tarım ve Orman müdürlüğü personelleri, ilçede görev alan Tarım Danışmanları ve çiftçiler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Kâhta Ziraat Odası Tarım Danışmanı Mutlu Şahin, düzenlenen eğitim programının havaların ısınması ile birlikte hububatta, nohutta ve bademde görülebilecek hastalıklar, zararlılara mücadele edilmesine yönelik olduğunu belirterek,”Havaların ısınmasıyla oluşabilecek hastalıklar ve yetişecek yabancı otlarla nasıl mücadele edileceği, mücadeleye başlamadan önce yetkililer tarafından tespiti yapılıp, ona göre hareket edilmesi gerekir. Çiftçilerimizin ilaç almadan önce yetkili kişi ve kuruluşa başvurup yazılan reçete ile ilaç almaları gerekir. Kâhta Ziraat Odası Başkanlığı bünyesinde görev alan konusunda Uzman Tarım Danışmanları ile siz çiftçilerimizin hizmetindeyiz. Gerek duyduğunuz an Oda Başkanlığımızla irtibata geçip hizmet alabilirsiniz.” dedi.

Açılış konuşmasında sonra söz alan BASF firması bölge sorumlusu Şeref ESİN, firma hakkında bilgi verdikten sonra hububat, nohut ve bademde görülecek hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda bilgi verdi. Esin, “hububat, nohut ve bademde görülebilecek hastalıklar hava şartlarına bağlı olup değişmektedir. Hastalıklarla mücadele için önlem amaçlı ilaçlama yapıp, oluşabilecek hastalıkları en aza indirmiş olacaksınız. Hastalık teşhisi çok önemlidir. Bunun için konu uzmanlarından yardım isteyip ona göre doğru teşhis ve zirai ilaç uygulaması yapabilirsiniz. Bölgede yaşanan aşırı sıcaklık ve yağış bitkiler üzerinde olumsuz etki yaratmaktadır. Çiftçilerimizin belirlenen zirai ilaç dozlarının eksik ya da fazla kullanıldığında bitki üzerinde olumlu bir etki meydana getirmeyeceğini bilmeniz gerekir.“ diyerek eğitim programını düzenleyen Kâhta Ziraat Odası Başkanlığına teşekkür etti.

BASF firması teknik saha uzmanı Hakan Ünal AĞAÇ ise hububatta hastalıklarla mücadele konu hakkında çiftçilere bilgilendirmede bulunarak,“Hububat alanında görülebilecek fungal hastalıklar ve mücadelesi hakkında izlenecek yol çok önemlidir. Bitkinin gelişim evreleri göz önünde bulundurularak öncelikli hastalıklara göre ilaçlama yapılmalıdır. Aşırı yağışlarla kök çürüklüğü, kardeşlenme döneminde septoria, sapa kalkma döneminde sarı ve kahverengi pas hastalıklarına karşı ilaçlama yapılmalıdır. Hububatta görülebilecek hastalıklar verimi olumsuz etkileyeceğinden zamanında mücadele edilmelidir. Bitkinin hastalıklı olmaması hem bitkinin sağlıklı büyümesine hem de verim üzerinde etkilidir.” dedi.

Eğitim programı sonunda eğitime katılan çiftçilere teşekkür eden Ziraat Odası Tarım Danışmanı Mutlu Şahin, Kahta Ziraat Odası olarak bünyelerinde görev alan Tarım Danışmanları ile birlikte çiftçilerin her zaman yanında olacaklarını, üreticilerin tarım konusunda ihtiyaç duyduğunda oda başkanlığına müracaat edip, gereken hizmeti alabileceklerini ve Kahta Ziraat Odası olarak ilçenin bitki deseni göz önünde bulundurularak çiftçilerin ihtiyaç duyduğu konular hakkında eğitimler vermeye devam edeceklerini vurguladı.

��