Kâhta’da 2009 yılından itibaren dikimine başlanan ve zamanla yaygınlaşan badem üretiminde çiftçiler hasat çalışmalarına başladı.
Adıyaman’ın yeni gelir kaynağı olma yolunda ilerleyen
bademin 2009 yılından sonra oluşturulan bahçelerinde artık hasat yapılıyor.
Pazar sorunu olmayan ve her zaman satışı yapılabilen bademler bahçelerden
toplanarak kabuklarından ayrılıp güneşte kurutuluyor.
Adıyaman’da Sert Kabuklular Araştırma Merkezi, Kâhta’da ise
Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinin kurulması ve Kâhta OSB’de
yapımına başlanan Sert Kabuklu Meyve Ezme ve İşleme Tesislerinin faaliyete
geçmesi ile birlikte üretici pazar sorunu yaşamayacak ve bölgemizin tarıma
dayalı sanayi ile hızlı bir şekilde buluşacak.
Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı,5 yıl önce 669 ton badem üretiminin yapıldığı Adıyaman'da, her geçen yıl üretim alanındaki artışın ürüne dönüşmesiyle, geçen yılki rekolte 3 bin 576 tona ulaştı. Üretimde 7. sırada yer alan Adıyaman’ın ilerleyen yıllarda üretim alanındaki başarısını yakalayacağını ifade etti.
Dünyada en fazla badem üreten ülkelerin başında ABD, İspanya, İran ve Fas’ın geldiğini belirten Başkan Turanlı, “Badem, Anadolu'nun en eski meyve türlerinden olup, kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak geçen bir Akdeniz iklimi bitkisidir. İlçemizde 2009 yılında dikimi yapılan badem ağaçları ürün vermeye başladı. 25 bin dönüm badem alanın yer aldığı Kâhta’da geçtiğimiz yıl 3 bin 576 ton badem üretimi yapıldı. Bu yıl ise 5 bin ton badem rekoltesi bekliyoruz. Devlet desteği sürdüğü müddetçe bu sayının önümüzdeki yıllarda da büyük artışlar göstereceğine inanıyoruz. Devlet sulama ve diğer imkânları sağladığı takdirde Türkiye artık bademi ithal etmeyecek ve kendi badem ihtiyacını karşılayabilecektir” dedi.