Kahta Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Kahta Ziraat Odası > Haberler > KAHTA BADEM ÇİFTÇİSİ, BADEM HASADINA HAZIRLANIYOR.

KAHTA BADEM ÇİFTÇİSİ, BADEM HASADINA HAZIRLANIYOR.

Kâhta’da 2009 yılından itibaren dikimine başlanan ve zamanla yaygınlaşan badem üretiminde çiftçiler hasat çalışmalarına başladı.



 Adıyaman’da  toplam 40 bini  aşkın dönüm dikili  alan badem bahçesinin 25 bin  dönümünün yer aldığı Kâhta’da  üreticiler badem  hasadına hazırlıklarını tamamladı.

 

Adıyaman’ın yeni gelir kaynağı olma yolunda ilerleyen bademin 2009 yılından sonra oluşturulan bahçelerinde artık hasat yapılıyor. Pazar sorunu olmayan ve her zaman satışı yapılabilen bademler bahçelerden toplanarak kabuklarından ayrılıp güneşte kurutuluyor.

 

Adıyaman’da Sert Kabuklular Araştırma Merkezi, Kâhta’da ise Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesinin kurulması ve Kâhta OSB’de yapımına başlanan Sert Kabuklu Meyve Ezme ve İşleme Tesislerinin faaliyete geçmesi ile birlikte üretici pazar sorunu yaşamayacak ve bölgemizin tarıma dayalı sanayi ile hızlı bir şekilde buluşacak.

 Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı,5 yıl önce 669 ton badem üretiminin yapıldığı Adıyaman'da, her geçen yıl üretim alanındaki artışın ürüne dönüşmesiyle, geçen yılki rekolte 3 bin 576 tona ulaştı. Üretimde 7. sırada yer alan Adıyaman’ın ilerleyen yıllarda üretim alanındaki başarısını yakalayacağını ifade etti.

 Tütüne en önemli alternatif olarak görülen ve 40 bin dekarlık badem arazisi ile Türkiye’nin önemli badem merkezi haline gelen Adıyaman’da, çiftçinin yatırımlarının "meyvesini" almaya başladığını belirten Başkan Turanlı,2014 yılında bin 237 ton badem hasadı yapan Adıyaman’da,2015'te bin 800, 2016 yılında ise neredeyse yüzde yüzlük bir artışla 3 bin 576 ton badem rekoltesine ulaştığını söyledi.


 Dünyada en fazla badem üreten ülkelerin başında ABD, İspanya, İran ve Fas’ın geldiğini belirten Başkan Turanlı, “Badem, Anadolu'nun en eski meyve türlerinden olup, kışları ılık ve yağışlı, yazları sıcak ve kurak geçen bir Akdeniz iklimi bitkisidir. İlçemizde 2009 yılında dikimi yapılan badem ağaçları ürün vermeye başladı. 25 bin  dönüm badem alanın yer aldığı Kâhta’da geçtiğimiz yıl 3 bin 576 ton badem üretimi yapıldı. Bu yıl ise 5 bin ton badem rekoltesi bekliyoruz. Devlet desteği sürdüğü müddetçe bu sayının önümüzdeki yıllarda da büyük artışlar göstereceğine inanıyoruz. Devlet sulama ve diğer imkânları sağladığı takdirde Türkiye artık bademi ithal etmeyecek ve kendi badem ihtiyacını karşılayabilecektir” dedi.