Kahta Ziraat Odası Başkanlığı, GAP TEYAP model kapsamında Tuğlu Köyünde kurmuş olduğu ‘’Damla Sulama Sistemi ile Sebze Yetiştiricilik’’ demontrasyon alanın Tarla Gününü gerçekleştirdi.
Kahta Ziraat Odası Başkanlığı, GAP TEYAP model kapsamında Tuğlu Köyünde kurmuş olduğu ‘’Damla Sulama Sistemi ile Sebze Yetiştiricilik’’ demontrasyon alanın Tarla Gününü gerçekleştirdi.
Tuğlu
Köyünde bu yıl ilk kez uygulanan biber demonstrasyonu sonunda düzenlenen biber
hasadı etkinliğine katılan Adıyaman Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Adil
Alan, burada yapmış olduğu açıklamada; çigköfte sektörünü elinde bulunduran
Adıyaman için biber üretiminin önemli bir pazar olacağına işaret ederek,
meyvecilikte bölgede söz sahibi olan Adıyaman’ın biber üretiminde de söz sahibi
olacağını söyledi.
Tuğlu
Köyünde bu yıl ilk kez uygulanan biber demonstrasyonu sonunda düzenlenen biber
hasadı etkinliğine katılan Adıyaman Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Adil
Alan, burada yapmış olduğu açıklamada; çigköfte sektörünü elinde bulunduran
Adıyaman için biber üretiminin önemli bir pazar olacağına işaret ederek,
meyvecilikte bölgede söz sahibi olan Adıyaman’ın biber üretiminde de de söz
sahibi olacağını söyledi.
GAP
TEYAP İl Koordinatörlüğü ile Kâhta Ziraat Odası bünyesinde hizmet veren Ziraat
Mühendisi,uzman tarım danışmanlarının Tuğlu Köyünde birlikte yürüttüğü biber
demonstrasyon sonunda hasat günü yapıldı.
Damla
sulama yöntemi ve titiz çalışma sonunda elde edilen biberin rekoltesi ve
kalitesi çiftçinin yüzünü güldürdü.
Kahta
Ziraat Odası Tarımsal Danışmanlık birimi çiftçisi ile GAP TEYAP İl
Koordinatörlüğü’nün bilimsel tarım yöntemleri kullanarak Tuğlu Köyünde
uyguladığı biber demonstrasyonu sonunda biber hasat günü yapıldı. Damla sulama
yöntemi ile gerçekleştirilen biber tarımı sonuçları çok iyi olduğu belirlendi.
GAP
TEYAP Saha Sorumlusu Faruk Alan’ın yürüttüğü biber deneme ekim projesi sonunda
yapılan biber hasat gününe Adıyaman İl Tarım Müdürü Adil Alan, GAP TEYAP teknik
ekibi, Kâhta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, İl, İlçe Tarım
Müdürlüğü Danışmanları, ziraat mühendisleri muhtarlar ve çiftçiler katıldı.
Damla Sulama ile Biber Yetiştirciliği demontrasyon alan sahibi Tuğlu Köyü çiftçisi Yalçın İLYA, GAP TEYAP ile
Kâhta Ziraat Odası tarım danışmanlarının sunduğu tavsiyeleri dikkate alarak
hasat gününde elde edilen sonuçtan duyduğu memnuniyeti dile getirerek GAP TEYAP
ekibine, Kâhta Ziraat Odası Tarım danışmanlarına Gıda Tarım ve Hayvancılık il
ve ilçe Müdürlüğü görevlilerine teşekkür etti.
Hasat
günü etkinliği programının açılış konuşmasını yapan Kâhta Ziraat Odası Başkanı
Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, tüm katılımcılara teşekkür ederek,“ GAP-TEYAP ile
birlikte yıllardır yapmış olduğumuz çalışmalar, örnek bahçeler ve Demonstrasyon
çalışmalarımız devam etmektedir. Yaklaşık 6 yıldır süren çalışmalar neticesinde
her yıl bir bölgemizde Hasat Bayramı düzenliyoruz. Bu sene Hasat Bayramımız
Tuğlu köyümüzde düzenleme kararı aldık. Gördüğünüz gibi burada 5 dönüm alan
üzerinde damlama sistemi ile biber ekimi gerçekleştirildi. Bugün bizler ve
üreticilerimiz bu mutlu güne tanıklık ediyoruz. Yapmış olduğumuz çalışmalarda
bizlere destelerini esirgemeyen Tarım İl Müdürümüze, İlçe Müdürümüze, GAP-TEYAP
ailesine üreticilerimiz ve odamız adına çok teşekkür ediyorum” dedi.Adıyaman,
Biber Üretiminde de Söz Sahibi Olacak
İl
Müdürü Adil Alan ise, Adıyaman'ın sadece meyvecilikte değil sebzecilikte de bir
adım daha ileriye çıkmasının mutluluğunu yaşadıklarını belirterek,
meyvecilikten sonra Adıyaman’ın biber
üretiminde de bölgede söz sahibi olacağını belirtti.
Biber
üretiminin Çig Köfte sektörünü elinde bulunduran Adıyaman için önemli bir pazar
olacağına işaret eden İl Müdürü Alan,” Çiğköfte sektöründe faaliyet sürdüren
işletmeler bugüne kadar bulgurlarını farklı illerden alıyorlardı. Yakın zaman
önce bunun ilk adımını attık sanayicilerimizi buluşturduk ve artık bulgurlarını
Adıyaman’dan almaya başladılar.
Biber
ihtiyacını karşılamak için de bu yıl iki adet birer tesisimizi yatırım
programına alındı. Sadece biber yetiştirmeyeceğiz, biberin sanayisini
geliştirmeye çalışıyoruz. Buradan yetişen biberler kurulacak tesislerde
işlenecek Adıyaman çiğköftecilerine Adıyaman biberini kullandıracağız. Bunu yaptığımız müddetçe tütüne alternatif
ürün geliştirmiş olacağız ve hem de çiftçimiz önemli gelire kavuşmuş olacak” dedi.
Sistem
Sayesinde 4-5 Günde Yapılacak İş 12 saatte yapıldı!
GAP-TEYAP
saha sorumlusu Faruk Alan ise konuşmasında;” GAP-TEYAP olarak yapılan
çalışmalarda çiftçilere yönelik olarak farkındalık oluşturmak amacı ile yapılan
biber demosonda birim bazında daha fazla ürün elde etmek, işçilik ve ürün
giderlerini azaltarak verimi artırmaktı. 5 dönümlük olarak kurmuş olduğumuz
demonstrasyon’da insan gücü ile 5 günde dikimi gerçekleştirilebilinecek bir
alanı bir saatte bitirmiş olduk. Bu hem zamandan ve hem de işçilikten
tasarruftu.4-5 günde yapılacak salma sulama ile oluşacak su kayıplarını
önleyerek 12 saate yapacağımız sulama ile yüzde 75 oranında sudan tasarruf
sağlamış olduk. Yine burada işçilik giderlerini azalttık, birim alanında verimi
artırdık. Hedefimiz dönümlük alanda 20 ton ürün elde etmek. Şu ana kadar 5 ton
sattık ve yaklaşık 10 bin lira satış gerçekleştirmiş olacağız ”dedi.
Bölgenin
İlk Biber Hasadı Kâhta’da Gerçekleştirildi
Ekimi
yapılan biber tarlasının demonstrasyon çalışmalarını yürüten Kahta Ziraat Odası
Tarım Danışmanı Mutlu Şahin ise, tarlada yapılan demonstrasyon çalışmaları
hakkında bilgilendirmede bulunarak, bölgede ilk kez makine ile biber ekimin
yapıldığını belirterek çiftçinin yeni sistem sayesinde düzenle olarak damlama
sistemi ile sulama, yabacı ot kontrolü, homojen bir gübreleme, ilaçlama
sayesinde kaliteli ürün elde edildiğini ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ilk
biber hasadının Kahta’da gerçekleştirildiğini açıkladı.
Yapılan
konuşmaların ardından katılımcılar demonstrasyonunun alanı gezdi, burada
demonstrasyon’un kurulumunda emeği geçen GAP-TEYAP çalışanları Büyamin Aslan ve
Faruk Alan’ın Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı ve Deneme
ekiminin yapıldığı Tuğlu Köyü çiftçisi Yalçın İlya tarafından Plaket ile
ödüllendirilmesinden sonra etkinlik yemek ikramı ile son buldu.