Kahta Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Kahta Ziraat Odası > Haberler > ADIYAMAN'DA BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİ TARLA GÜNÜ DÜZENLENDİ

ADIYAMAN'DA BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİ TARLA GÜNÜ DÜZENLENDİ

Kahta Ziraat Odası Başkanlığı, GAP TEYAP model kapsamında Tuğlu Köyünde kurmuş olduğu ‘’Damla Sulama Sistemi ile Sebze Yetiştiricilik’’ demontrasyon alanın Tarla Gününü gerçekleştirdi.

Kahta Ziraat Odası Başkanlığı, GAP TEYAP model kapsamında Tuğlu Köyünde kurmuş olduğu ‘’Damla Sulama Sistemi ile Sebze Yetiştiricilik’’ demontrasyon alanın  Tarla Gününü gerçekleştirdi.

 

Tuğlu Köyünde bu yıl ilk kez uygulanan biber demonstrasyonu sonunda düzenlenen biber hasadı etkinliğine katılan Adıyaman Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, burada yapmış olduğu açıklamada; çigköfte sektörünü elinde bulunduran Adıyaman için biber üretiminin önemli bir pazar olacağına işaret ederek, meyvecilikte bölgede söz sahibi olan Adıyaman’ın biber üretiminde de söz sahibi olacağını söyledi.

Tuğlu Köyünde bu yıl ilk kez uygulanan biber demonstrasyonu sonunda düzenlenen biber hasadı etkinliğine katılan Adıyaman Tarım, Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, burada yapmış olduğu açıklamada; çigköfte sektörünü elinde bulunduran Adıyaman için biber üretiminin önemli bir pazar olacağına işaret ederek, meyvecilikte bölgede söz sahibi olan Adıyaman’ın biber üretiminde de de söz sahibi olacağını söyledi.

 

GAP TEYAP İl Koordinatörlüğü ile Kâhta Ziraat Odası bünyesinde hizmet veren Ziraat Mühendisi,uzman tarım danışmanlarının Tuğlu Köyünde birlikte yürüttüğü biber demonstrasyon sonunda hasat günü yapıldı.

Damla sulama yöntemi ve titiz çalışma sonunda elde edilen biberin rekoltesi ve kalitesi çiftçinin yüzünü güldürdü.

 

Kahta Ziraat Odası Tarımsal Danışmanlık birimi çiftçisi ile GAP TEYAP İl Koordinatörlüğü’nün bilimsel tarım yöntemleri kullanarak Tuğlu Köyünde uyguladığı biber demonstrasyonu sonunda biber hasat günü yapıldı. Damla sulama yöntemi ile gerçekleştirilen biber tarımı sonuçları çok iyi olduğu belirlendi.

 

GAP TEYAP Saha Sorumlusu Faruk Alan’ın yürüttüğü biber deneme ekim projesi sonunda yapılan biber hasat gününe Adıyaman İl Tarım Müdürü Adil Alan, GAP TEYAP teknik ekibi, Kâhta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, İl, İlçe Tarım Müdürlüğü Danışmanları, ziraat mühendisleri muhtarlar ve çiftçiler katıldı. Damla Sulama ile Biber Yetiştirciliği demontrasyon alan sahibi  Tuğlu Köyü çiftçisi Yalçın İLYA, GAP TEYAP ile Kâhta Ziraat Odası tarım danışmanlarının sunduğu tavsiyeleri dikkate alarak hasat gününde elde edilen sonuçtan duyduğu memnuniyeti dile getirerek GAP TEYAP ekibine, Kâhta Ziraat Odası Tarım danışmanlarına Gıda Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe Müdürlüğü görevlilerine teşekkür etti.

 

Hasat günü etkinliği programının açılış konuşmasını yapan Kâhta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, tüm katılımcılara teşekkür ederek,“ GAP-TEYAP ile birlikte yıllardır yapmış olduğumuz çalışmalar, örnek bahçeler ve Demonstrasyon çalışmalarımız devam etmektedir. Yaklaşık 6 yıldır süren çalışmalar neticesinde her yıl bir bölgemizde Hasat Bayramı düzenliyoruz. Bu sene Hasat Bayramımız Tuğlu köyümüzde düzenleme kararı aldık. Gördüğünüz gibi burada 5 dönüm alan üzerinde damlama sistemi ile biber ekimi gerçekleştirildi. Bugün bizler ve üreticilerimiz bu mutlu güne tanıklık ediyoruz. Yapmış olduğumuz çalışmalarda bizlere destelerini esirgemeyen Tarım İl Müdürümüze, İlçe Müdürümüze, GAP-TEYAP ailesine üreticilerimiz ve odamız adına çok teşekkür ediyorum” dedi.Adıyaman, Biber Üretiminde de Söz Sahibi Olacak

 

İl Müdürü Adil Alan ise, Adıyaman'ın sadece meyvecilikte değil sebzecilikte de bir adım daha ileriye çıkmasının mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, meyvecilikten sonra  Adıyaman’ın biber üretiminde de bölgede söz sahibi olacağını belirtti.

 

Biber üretiminin Çig Köfte sektörünü elinde bulunduran Adıyaman için önemli bir pazar olacağına işaret eden İl Müdürü Alan,” Çiğköfte sektöründe faaliyet sürdüren işletmeler bugüne kadar bulgurlarını farklı illerden alıyorlardı. Yakın zaman önce bunun ilk adımını attık sanayicilerimizi buluşturduk ve artık bulgurlarını Adıyaman’dan almaya başladılar.

Biber ihtiyacını karşılamak için de bu yıl iki adet birer tesisimizi yatırım programına alındı. Sadece biber yetiştirmeyeceğiz, biberin sanayisini geliştirmeye çalışıyoruz. Buradan yetişen biberler kurulacak tesislerde işlenecek Adıyaman çiğköftecilerine Adıyaman biberini kullandıracağız.  Bunu yaptığımız müddetçe tütüne alternatif ürün geliştirmiş olacağız ve hem de çiftçimiz önemli gelire kavuşmuş olacak” dedi.

 

Sistem Sayesinde 4-5 Günde Yapılacak İş 12 saatte yapıldı!

GAP-TEYAP saha sorumlusu Faruk Alan ise konuşmasında;” GAP-TEYAP olarak yapılan çalışmalarda çiftçilere yönelik olarak farkındalık oluşturmak amacı ile yapılan biber demosonda birim bazında daha fazla ürün elde etmek, işçilik ve ürün giderlerini azaltarak verimi artırmaktı. 5 dönümlük olarak kurmuş olduğumuz demonstrasyon’da insan gücü ile 5 günde dikimi gerçekleştirilebilinecek bir alanı bir saatte bitirmiş olduk. Bu hem zamandan ve hem de işçilikten tasarruftu.4-5 günde yapılacak salma sulama ile oluşacak su kayıplarını önleyerek 12 saate yapacağımız sulama ile yüzde 75 oranında sudan tasarruf sağlamış olduk. Yine burada işçilik giderlerini azalttık, birim alanında verimi artırdık. Hedefimiz dönümlük alanda 20 ton ürün elde etmek. Şu ana kadar 5 ton sattık ve yaklaşık 10 bin lira satış gerçekleştirmiş olacağız ”dedi.

 

Bölgenin İlk Biber Hasadı Kâhta’da Gerçekleştirildi

 

Ekimi yapılan biber tarlasının demonstrasyon çalışmalarını yürüten Kahta Ziraat Odası Tarım Danışmanı Mutlu Şahin ise, tarlada yapılan demonstrasyon çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulunarak, bölgede ilk kez makine ile biber ekimin yapıldığını belirterek çiftçinin yeni sistem sayesinde düzenle olarak damlama sistemi ile sulama, yabacı ot kontrolü, homojen bir gübreleme, ilaçlama sayesinde kaliteli ürün elde edildiğini ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ilk biber hasadının Kahta’da gerçekleştirildiğini açıkladı.

 

Yapılan konuşmaların ardından katılımcılar demonstrasyonunun alanı gezdi, burada demonstrasyon’un kurulumunda emeği geçen GAP-TEYAP çalışanları Büyamin Aslan ve Faruk Alan’ın Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı ve Deneme ekiminin yapıldığı Tuğlu Köyü çiftçisi Yalçın İlya tarafından Plaket ile ödüllendirilmesinden sonra etkinlik yemek ikramı ile son buldu.

�