Kahta Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Kahta Ziraat Odası > Haberler > TARIM DANIŞMANLARINA SAHİP ÇIKALIM

TARIM DANIŞMANLARINA SAHİP ÇIKALIM

Tarımın geleceği önem arz edilen Tarım Danışmanları devlet çatısı altına alınmalı.

Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, tarım danışmanlarının mesleklerini icra etmelerine rağmen verilen hakların yetersiz olduğunu bunun en büyük kanıtının maaş artışının yapılmayışı olduğunu gösterdi.
Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, tarım danışmanlarının sorunları üzerine açıklama yaptı.
Başkan Turanlı, ilk olarak mesleğin resmi olarak kabul edilmesi ve görevlerine ilişkin şu ifadeleri kullandı; “Tarım danışmanı, 18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununun 9’uncu maddesi, 8/9/2006 tarihli ve 26283 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik dayanılarak Türkiye’de çiftçilerimize tarımsal konularda hizmet vermek üzere finansman olarak devletimizin desteklediğiyle yürütülmeye başlayan bir sistemdir. Tarım danışmanlığı sistemi 2006 yılında resmi gazetede yayınlanarak başlayan, 2010 yılında Türkiye genelinde yaygınlaşan bu sistem 2013 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odalar Birliği ile yapmış olduğu protokol doğrultusunda ziraat odaları tarım danışmanlarına istihdam alanı olmuştur. Bu protokol sayesinde ziraat odaları çoğu tarım danışmanlarına mesleğini yürütmek için istihdam kurumu olmuştur.”
Ülkemizin Aç Kalmaması İçin Mücadele Eden Neferlerdir
Turanlı, açıklamasının devamında; “Tarım danışmanları, çiftçimizin tarım faaliyetlerini yürütülmesinde her zaman yanında olan, tarlasında bulunan ürünün sağlığı için dört mevsim, karlı çamurlu, soğuk ve sıcak günlerde 7/24 saat çalışmaktan zevk alan kendisini çiftçinin geleceğine, ülkenin kazancısına feda eden tarım emekçileridir. Pandemi süresince tüm meslek kuruluşları evinde oturup, hastalığın geçmesini beklerken tarım danışmanları da çiftçilerimizin yanında olup, ülkemizin aç kalmaması için mücadele eden neferlerdir. 2010 yılından itibaren Tarım Danışmanlık sitemin oturmasıyla çoğu gençlerimiz bu faaliyette yer almak için ziraat fakültesi veya tarım meslek okullarına yönelmiştir. Bu sistem sayesinde geleceklerini planladılar. Tarım Danışmanları evlendiler, evini kurdu, çocuk yaptı; kısacası hayatını bu sistem üzerinde kurdular.” dedi.
Enflasyon Oranı Tarım Danışmanları Desteğine Hiç Yansıtılmadı
Başkan Turanlı, son olarak tüm meslek gruplarında maaş artışı yapılırken tarım danışmanlarının bu artıştan yararlanamadığını belirterek; “2020 yılında hükümetimizin yapmış olduğu bütçe görüşmeleri sonucunda tüm meslek görevlilerine belli oranlarında ücret artışı yapılırken, Tarım Danışmanları desteği 2019 yılında belirtilen oranda sabit kalmıştır. 2020 yılı enflasyon oranı 14,31 olarak belirlendi. Ama bu enflasyon oranı Tarım Danışmanları desteğine hiç yansıtılmadı. Tarım Danışmanları geleceğini bu faaliyete göre yürütürken sabit kalan ücret karşısında çaresiz kalmıştır. Milli Tarım projesinde yer alan Tarım Danışmanların ülke tarımına katkısını arttırmak için Tarım Danışmanlarını devlet çatısı altına alıp KTV şubelerimizin direktifiyle bölgesinde deneyim kazanan Tarım Danışmanlarını devlet kadrosuna alınıp, Tarım ve Orman Bakanlığı tarım politikalarında yer almalıdır.” diye konuştu.